Care sunt țările fără ieșire la mare sau ocean?

Care sunt țările fără ieșire la mare sau ocean?

Multe țări sunt binecuvântate cu o linie de coastă frumoasă și acces la mare, așa cum este și România, dar există și state care nu au ieșire la mare. În lume există aproximativ 44 de astfel de țări, majoritatea fiind situate în Europa Centrală și Asia. Printre acestea se numără și vecinii noștri Moldova și Ungaria, conform wikipedia.org.

Ce țări nu au ieșire la mare?

Printre cele 44 de state fără țărm, cel mai mare și mai populat este Uzbekistanul, care se învecinează cu Kazahstan, Turkmenistan, Tadjikistan, Afganistan și Kirghizstan, și ele state fără ieșire la mare sau ocean. Deși nu are acces la nicio mare, Uzbekistanul are o istorie bogată, fiind situat pe vechiul Drum al Mătăsii.

O altă țară fără ieșire la mare este Moldova, situată între România și Ucraina. Deși nu are ieșire la mare, Moldova are râuri și lacuri frumoase, cum ar fi râul Nistru și Lacul Vatra. Un alt stat fără ieșire la mare este San Marino, situată în Italia de Nord. Aceasta este o țară mică, cu o populație de doar 33.000 de oameni și este unul dintre cele mai vechi state suverane din lume.

Una dintre cele mai populare țări fără ieșire la mare este Elveția, care se învecinează cu Germania, Franța, Italia, Austria și Liechtenstein. Elveția este cunoscută pentru munții săi înalți, râurile cristaline și peisajele frumoase, precum și pentru ceasurile sale de lux și ciocolata delicioasă. Și, evident, pentru faimoasele bănci elvețiene și neutralitatea statului în timpul celor două mari războaie mondiale.

O altă țară care nu are acces la mare este Austria, situată în centrul Europei. Austria este cunoscută pentru arhitectura sa barocă, peisajele alpine și pentru a fi casa muzicienilor celebri, cum ar fi Wolfgang Amadeus Mozart și Johann Strauss.

Slovacia este o altă țară fără ieșire la mare, situată în Europa Centrală, și care se învecinează cu Cehia, Polonia, Ucraina, Ungaria și Austria. Slovacia are o istorie bogată și este cunoscută pentru castelele sale frumoase și pentru parcurile naționale. Ungaria este cunoscută pentru băile sale termale și pentru frumusețea capitalei sale, Budapesta. În plus, ungurii au un lac imens numit Balaton. Acesta are o suprafață de 592 km².

O altă țară fără ieșire la mare este Liechtenstein, care se află între Elveția și Austria. Aceasta este o țară mică, cu o populație de aproximativ 38.000 de oameni și este cunoscută pentru peisajele sale alpine impresionante și pentru că este un centru financiar important.

Iată lista completă a statelor fără ieșire la mare:

Afhjanistan, Andorra, Armenia, Austria, Azerbaijan, Belarus, Bhutan, Bolivia, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Republica Africană Centrală, Chad, Cehia, Eswantini, Ethiopia, Ungaria, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Laos, Lesotho, Liechtenstein, Luxemburg, Malawi, Mali, Moldova, Mongolia, Nepal, Niger, Macedona de Nord, Paraguay, Rwanda, San Marino, Serbia, Slovacia, Sudanul de Sud, Elveția, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Uzbekistan, Vatican, Zambia, Zimbabwe,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *