Cum este corect: dezumfla sau desumfla?

Cum este corect: dezumfla sau desumfla?

Foarte mulți oameni fac greșeli de exprimare fără să știe. Multe cuvinte s-au impregnat atât de bine în vorbirea curentă încât formele greșite par corecte, iar cele corecte par greșite. Așa este cazul termenelor „dezumfla” și „desumfla”? Care este varianta corectă?

Dezumfla sau desumfla?

Trebuie precizat de la bun început că forma corectă este „dezumfla” și nu „desumfla”. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, termenul „dezumfla” a fost definit ca având un sens tranzitiv al cărui efect este de „a face ca un obiect umflat sau un organ inflamat să-și recapete volumul normal sau să-și scadă volumul”. Totodată, cuvântul are și un sens figurativ, atunci când se referă la oameni care „își revin dintr-o stare de exaltare; (despre manifestări ale omului) a se potoli, a se tempera”.

Așadar, singura variantă corectă este „dezumfla” și trebuie folosită în propoziții sau fraze conform sensului pe care îl are. Iată câteva exemple simple:

  • Roata din față, de la bicicleta lui Claudiu, s-a dezumflat. Roata din față, de la bicicleta lui Claudiu, s-a desumflat.
  • Afacerea lui Sorin cu costume de bărbați s-a cam dezumflat. Afacerea lui Sorin cu costume de bărbați s-a cam desumflat.
  • Oare de ce s-a dezumflat Laurențiu când a fost întrebat de noua mașină achiziționată? De ce s-a desumflat Laurențiu când a fost întrebat de noua mașină achiziționată.

Iată, așadar, cum o singură literă poate face diferența dintre o exprimare corectă și una greșită. Se spune că vorbirea reprezintă oglinda capacităților noastre intelectuale și, de aceea, este bine să fim în stare să ne exprimăm verbal fără să comitem erori.

Limba română este o limbă indo-europeană din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei, potrivit Wikipedia.org. Datele oficiale arată că limba noastră este vorbită de aproximativ 28 de milioane de oameni. Dintre acestea în jur de 17 milioane de persoane se află pe teritoriul României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *