Cum este corect: pe 16 septembrie, în 16 septembrie sau la 16 septembrie?

Cum este corect: pe 16 septembrie, în 16 septembrie sau la 16 septembrie?

Limba română este una complexă cu multiple reguli de gramatică. De aceea, în unele cazuri, chiar și cei mai experimentați specialiști în domeniul lingvisticii pot avea dileme. O astfel de situație o reprezintă citarea unei date, fiindcă nu multă lume știe cum este corect să folosești prepoziția: pe 16 septembrie, în 16 septembrie sau la 16 septembrie. Deci, ce prepoziție folosim: pe, în sau la?

Pe 16 septembrie, în 16 septembrie sau la 16 septembrie?

Gramatica limbii române are o serie de reguli, pe care nu toată lumea le ține minte. Odată cu trecerea timpului, oamenii mai uită din ceea ce au învățat în timpul școlii și este indicat să mai recitească unele lucruri. De altfel, se spune că vorbirea corectă reprezintă oglindirea capacității intelectuale a unei persoane.

În ceea ce privește situația în cauză există o nedumerire referitoare la ce prepoziție trebuie folosită atunci când exprimăm o dată. Așadar, cum este corect: pe 16 septembrie, în 16 septembrie sau la 16 septembrie?

Foarte mulți oameni aleg să spună pe 16 septembrie sau la data de 16 septembrie. Cu toate acestea, varianta corectă este în 16 septembrie, adică prepoziția „în” este cea indicată să fie folosită atunci când facem referire la o dată. Această variantă este corectă, fiindcă ajută la formarea propozițiilor temporale: în anul, în luna, în ziua, în timpul etc.

De exemplu, este greșit să spui „pe ziua de 16 septembrie” sau „la ziua de 16 septembrie”, însă este corect să afirmi „în ziua de 16 septembrie”. În comunicarea uzuală, oamenii au folosit foarte des „pe data de” sau „la data de”, astfel că și aceste forme au devenit acceptate și oarecum corecte.

Curiozități despre limba română

  • Substantivul ”om” are cea mai mare diferență de litere între varianta de singular și cea de plural. Astfel că, la plural este ”oameni” și diferența este de patru litere;
  • Limba română este singura din Europa unde se poate forma o propoziție completă, formată din cinci cuvinte care conțin doar vocale: de exemplu „Oaia aia e a ei”;
  • Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, cele mai multe cuvinte din limba noastră încep cu litera C. 19.750 de cuvinte încep cu această literă;
  • Cuvintele „Dor” şi „Doină” nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă din lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *