Cum se spune corect, vagabond sau bagabond?

Cum se spune corect, vagabond sau bagabond?

Limba română este plină de cuvinte care le face oamenilor viața grea. Deși face parte din familia limbilor latine, aceasta cuprinde și sintagme slave sau turcești. În prezent, multe cuvinte din vocabularul zilnic și-au schimbat forma sau chiar sensul. Care este forma corectă, vagabond sau bagabond?

Vagabond sau bagabond?

vagabond

În dicționarul ortografic al limbii române aflăm că există peste 62.000 de cuvinte. Din acest motiv se poate înțelege modul în care anumite cuvinte nu sunt folosite în modul corect sau își mai schimbă forma.

Cei peste 20 de milioane de vorbitori de română aduc schimbări și adaptări constant limbajului uzual, astfel că autoritățile sunt nevoite să modifice și în dicționare. Unul dintre cele mai uzuale cuvinte care adesea sunt scrise și chiar pronunțate greșit este vagabond.

Conform DEX, forma corectă este „vagabond”. Acesta semnifică o persoană sau animal care hoinărește fără a avea un loc anume ca destinație/ om fără ocupație, fără domiciliu.
Din păcate, cei mai mulți vorbitori pronunță cuvântul „bagabond”. Din greșeală sau din propria voință, noua forma s-a întipărit în mintea oamenilor și a început să fie comună.

Alte cuvinte care și-au schimbat sensul în limba română

Secole de schimbări sociale, economice și politice au lăsat o amprentă puternică asupra societății românești. Limbajul nu a scăpat modificărilor, astfel că multe cuvinte și-au schimbat forma și sensul.

  • Miliție. Miliție este un cuvânt provenit din latină și face trimitere la armată, oștire. Uniunea Sovietică a împrumutat cuvântul și a fost folosit pentru a prezenta autoritatea care înseamnă poliție, cu anumite sensuri negative. Cuvântul a dispărut din limbajul românilor după Revoluție, fiind reprezentat ca argou.
  • Tovarăș. Tot perioada comunistă a împrumutat cuvântul tovarăș cu sensul de domn sau doamnă. Dicționarul prezintă acest cuvânt ca fiind o persoană care este considerată în raport cu alta de care este legată o activitate dusă în comun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *