Finlanda are un lac care arată precum harta țării

Finlanda are un lac care arată precum harta țării

Finlanda este una dintre țările nordice ale continentului european. Cei aproximativ 5,5 milioane de cetățeni au parte de o viață liniștită în această parte a lumii, natura fiind darnică aici. Țara are nu mai puțin de 187.888 de lacuri cu suprafața mai mare de 500 de metri pătrați și 179.584 de insule, drept pentru care a fost numită „țara celor o mie de lacuri”.

Unul dintre aceste lacuri are forma cartografică a Finlandei. Este vorba despre iazul artificial Neitokainen, numit și Neitojärvi sau Finlantto. Acesta a fost construit în municipiul Kittilä, pe versantul Vesikkovaara, în anul 1991.

Neitokainen, lacul care are formă cartografică a Finlandei

Lacul are o lungime de 116 metri, iar adâncimea medie este de un metru. Iazul are forma Finlandei la scara 1:10.000 și foarte mulți cetățeni vin să viziteze această zonă. Regiunea a început să fie dezvoltată de autoritățile finlandeze la începutul anilor 1990, când a avut loc o adevărată explozie turistică în Laponia.

Compania de turism Polatrio dorea să creeze un sat de vacanță în Kittilä. Zona din jurul lacului a fost amenajată pentru construirea de spații de cazare de lux. Astfel, au fost gândite mai multe spectacole pentru a atrage turiști în această parte a țării.

Polatrio l-a angajat pe Esko Sääskilahti ca director de construcție pentru proiectul visat. Acesta a gândit iazul ca punct central al satului și a întreprins toate acțiunile necesare pentru a pune în aplicare proiectul. Lucrările de excavare au durat aproximativ o săptămână, în vara anului 1991, fiind folosite doar două mașini de specialitate. Neitokainen a fost apoi umplut cu apa din subteran. Din păcate, din cauza recesiunilor economice, satul nu a mai fost finalizat, însă lacul a rămas și reprezintă un punct de atracție turistică.

Geografia Finlandei

Cel mai mare lac din Finlanda, Saimaa, este al patrulea lac ca mărime din Europa. Aria cu cea mai mare densitate de lacuri se numește regiunea lacurilor finlandeze. Cele mai multe insule se găsesc în sud-vest, în arhipelagul Turku. Mai departe de coastă, se află insula Åland, potrivit Wikipedia.org.

Suprafața Finlandei este acoperită de păduri în proporție de 86%, fiind cea mai împădurită țară din Europa. Statul finlandez este cel mai mare producător de lemn de pe continent și unul dintre cei mai mari din lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *